Toks paprastas produktas, kaip ledai, skirtinguose namuose gali atrodyti visiškai kitaip. Pavyzdžiui, viename šaldiklyje jie atrodo kaip ką tik parnešti iš parduotuvės, o kitame – jau apšerkšniję ir praradę skonį. Kodėl taip nutinka? Dažniausiai tai susiję su šaldiklio temperatūra, kuriai daugelis skiria nepakankamai dėmesio. Net keli laipsniai į vieną ar kitą pusę gali nulemti, kiek ilgai bus išsaugotas maisto šviežumas ir skonis. Taigi, kokia temperatūra turi būti šaldikliuose? Optimalus pasirinkimas yra –18 laipsnių. Jei norite daugiau sužinoti apie šaldytuvo ir šaldiklio temperatūros ypatumus, skaitykite straipsnį toliau.
Šaldiklio temperatūros normos
Standartinė šaldiklio temperatūra yra maždaug –18 laipsnių. Ji užtikrina, kad maisto produktai išliktų saugūs ir tinkami vartoti. Tačiau kartais šaldiklio temperatūra gali svyruoti dėl šių priežasčių:
-
- Aplinkos temperatūros. Šaldiklio temperatūra gali priklausyti nuo aplinkos temperatūros. Jei patalpa, kurioje stovi šaldiklis, yra itin šalta arba, priešingai, pernelyg šilta, įrenginys gali veikti kitaip. Daugelis šaldiklių turi klimato klasės žymėjimą (SN, N, ST, T), kuris nurodo rekomenduojamą aplinkos temperatūrą;
- Naudojimo ypatumų. Dažnas šaldiklio durelių atidarinėjimas, šiltų produktų dėjimas į vidų ir panašūs veiksmai gali sukelti temperatūros svyravimus;
- Šaldiklio modelio. Kai kurie modeliai turi nustatymus, leidžiančius vartotojams patiems reguliuoti temperatūrą nuo –16 iki –24 laipsnių. Naujesni ir išmanesni šaldikliai taip pat turi specialų režimą, kuris laikinai sumažina temperatūrą, kad ką tik įdėti produktai atšaltų greičiau;
- Techninės priežiūros ypatumų. Jei šaldiklyje formuojasi didelis ledo sluoksnis, efektyvią temperatūrą išlaikyti bus sunku. Reguliariai atitirpinant šaldiklį galima užtikrinti tolygesnį šaldymą.
Kai kurios maisto organizacijos šaldiklyje rekomenduoja palaikyti net –19 ar –20 laipsnių temperatūrą. Vis dėlto, atsižvelgiant į maisto saugumą, nėra didelio skirtumo, kurį variantą pasirinksite. Svarbiausia, kad temperatūra nebūtų aukštesnė nei –18 laipsnių.
Dar keli patarimai, kuriais verta pasinaudoti:
- Nepergrūskite šaldiklio, kad oras galėtų laisvai cirkuliuoti;
- Jei šaldiklis stovi vėsioje vietoje, pvz., garaže žiemą, įsitikinkite, kad konkretus modelis tikrai gali dirbti tokiomis sąlygomis;
- Kuo žemesnę temperatūrą nustatysite, tuo daugiau energijos įrenginys naudos, todėl svarbu rasti optimalų variantą;
- Jei šaldiklis turi kelis stalčius, pasidomėkite, kam jie skirti. Pavyzdžiui, kai kurie modeliai turi greito užšaldymo stalčius;
- Kaip jau minėjome, reguliariai atitirpinkite šaldiklį, kad užtikrintumėte tolygesnį šaldymą.
Patarimai dėl šaldytuvo temperatūros
Optimali temperatūra šaldytuve yra nuo +2 iki +5 laipsnių. Ji sulėtina bakterijų dauginimąsi ir padeda ilgiau išlaikyti maisto produktų šviežumą. Jei temperatūra pakyla virš 5 laipsnių, didėja rizika, kad lengvai gendančių produktų galiojimo laikas sutrumpės. Žemesnė nei 2 laipsnių temperatūra taip pat nėra naudinga, nes maistas gali užšalti.
Dar keli patarimai dėl šaldytuvo temperatūros:
- Nespauskite produktų prie galinės šaldytuvo sienelės ir neužkraukite lentynų taip, kad oras negalėtų laisvai judėti. Tinkama cirkuliacija padeda palaikyti vienodesnę temperatūrą visame šaldytuve;
- Nedėkite karšto maisto į šaldytuvą. Visuomet palaukite, kol jis atvės iki kambario temperatūros;
- Reguliariai tikrinkite šaldytuvo durelių būklę. Jei tarpinės nusidėvėjo, kyla rizika, kad į vidų pateks šiltas oras;
- Neatidarinėkite ir nelaikykite šaldytuvo durelių per ilgai atidarytų be reikalo. Kuo rečiau ir trumpiau jos atidaromos, tuo stabilesnė temperatūra laikysis viduje;
- Apatinės lentynos ir stalčiai šaldytuve dažniausiai idealiai tinka mėsai, žuviai ar panašiems produktams, nes temperatūra čia žemesnė. Viršutinėse lentynose įprastai dedami produktai, kuriems nereikia žemiausios temperatūros, pvz., pagardai, uogienės ir kt. Durų lentynėlės dažniausiai yra šilčiausia vieta šaldytuve. Čia geriausia laikyti įvairius gėrimus, padažus ir pan.
Kada dėl netinkamos šaldiklio temperatūros reikalingas remontas?
Netinkama šaldiklio temperatūra gali būti ženklas, kad įrenginiui reikia remonto. Dažniausiai susiduriama su šiomis situacijomis:
- Termostato gedimais. Netinkamai veikiantis termostatas gali „nepajusti“, kad šaldiklis yra per šiltas, todėl kompresorius neįsijungia pakankamai dažnai ir temperatūra pakyla;
- Kompresoriaus gedimais. Jei kompresorius sugenda, šaldiklis nepasiekia reikiamos temperatūros arba visai nešaldo;
- Šaldymo sistemos nuotėkiu. Dažniausiai kompresorius geba dirbti, bet negali pasiekti pakankamai žemos temperatūros;
- Susidėvėjusia durų guma. Tokiu atveju į šaldiklį patenka šiltas oras. Nors kompresorius bandys kompensuoti šilumos antplūdį, to gali neužtekti.
Dažniausiai šaldytuve pasitaikantys su temperatūra susiję gedimai:
- Termostato problemos. Jei šaldytuvas per šiltas arba per šaltas, gali būti, kad susidūrėte su termostato gedimais;
- Kompresoriaus gedimai. Jei temperatūra yra per aukšta, tikriausiai susidūrėte su kompresoriaus problemomis;
- Durų tarpinės problemos. Jei šaldytuvas per daug šiltas, gali būti, kad susidūrėte su nusidėvėjusia durelių guma.
Žinoma, įvairių gedimų gali būti gerokai daugiau. Tokiu atveju jums bus reikalingas šaldiklių bei šaldytuvų remontas. Jei susidūrėte su įrenginio temperatūros problemomis, neatidėliokite ir kreipkitės į profesionalus. „Salvata“ meistrai efektyviai nustatys gedimą ir pasirūpins kokybišku remontu.